Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ο πληθυσμόςτης Ελλάδας στον ορίζοντα του 2050

Στην παραπομπή, μπορεί να δει κανείς μια δημογραφική έρευνα για την πιθανή εξέλιξη του πληθυσμού στην Ελλάδα, από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ).
Οι εκτιμήσεις σε όλα τα σενάρια είναι δυσάρεστες, τόσο για τον πληθυσμό και την κατανομή του, σε απόλυτους αριθμούς, όσο και κυρίως για τον ενεργό πληθυσμό (εργασιακά ικανό).
Εδώ παραθέτω ένα μικρό κομμάτι, τα συνοπτικά τελικά συμπεράσματα, αλλά αξίζει κάποιος να ρίξει μια ποιο προσεκτική ματιά στο κείμενο.

Μια επισήμανση που θα ήθελα να κάνω, είναι ότι η εξέλιξη του πληθυσμού ως προς την ηλικία, καθιστά μάλλον αδύνατη την αναστροφή της τάσης μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού, χωρίς αυξημένη συνεισφορά αλλοδαπών μεταναστών.
Είναι γεγονός πως με την έλευση της κρίσης, οι μεταναστευτικές ροές στην χώρα όχι μόνο μειώθηκαν, αλλά αντεστράφησαν, τόσο με έξοδο αλλοδαπών μεταναστών όσο και με μετανάστευση ημεδαπών και μάλιστα αναπαραγωγικής και εργασιακά παραγωγικής ηλικίας, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Κάτι που καθιστά την βελτίωση των δημογραφικών τάσεων αδύνατη, χωρίς σημαντική αύξηση της ζήτησης εργατικών χεριών.

http://www.demography-lab.prd.uth.gr/1_REPORT%20PROJECTIONS_2015-50_GR_BK_2017.pdf
2.3.7. Συνοπτικά συμπεράσματα
Κλείνοντας την ενότητα αυτή οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, ανεξαρτήτως σεναρίων (βλ.και Πίνακα 13 του Παραρτήματος): 
 
i) Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και η συνεχιζόμενη γήρανσή του έχει άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό παραγωγικής - εργάσιμης ηλικίας (15-64 ετών) ο οποίος φθίνει συνεχώς τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (από 65% σήμερα, στο 60-61% το 2035 και στο 55-57% μια τριάκοντα-πενταετία αργότερα). 
 
ii) Η απρόσκοπτη μείωση των δύο προαναφερθέντων μεγεθών, αποτυπώνεται και στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, ο οποίος πιθανότατα θα υπολείπεται αυτού του 2015 (4,711 εκατ.) αναλόγως των σεναρίων και υποθέσεων (σταθερότητας /μεταβολής) κατά 545 - 960 χιλ. το 2035 και κατά 1,1 - 1,7εκατομ. το 2050.
 
iii) Οι προαναφερθείσες αναμενόμενες μεταβολές του μεγέθους του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών είναι δυνατόν να αμβλυνθούν μερικώς μόνον
στην περίπτωση που τα ανά ηλικία ποσοστά συμμετοχής του πληθυσμού παραγωγικής - εργάσιμης ηλικίας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξηθούν. Τα ποσοστά αυτά σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά και υπάρχουν θεωρητικά περιθώρια περαιτέρω αύξησής τους (ιδιαίτερα στις γυναίκες και στις μεγαλύτερες ηλικίες). Αυτό φυσικά προϋποθέτει την ταχύτατη συρρίκνωση των υφιστάμενων ποσοστών ανεργίας και επενδύσεις κυρίως έντασης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου