Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Κόκκινα δάνεια και "σύστημα εγγύησης καταθέσεων"


Χθες διάβαζα ένα άρθρο που έλεγε ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι τεράστιο ποσό έναντι των αξιών των τραπεζών. Και αυτό δικαιολογεί την διακοπή του ela. Δεν θα διαφωνήσω, υποθέτω ότι είναι αρκετά πιθανό να ισχύει. Το ερώτημα είναι ποιος φταίει για την επισφάλεια αυτή.
Προφανώς δεν φταίει ο σύριζα μια και ελάχιστα δάνεια δίνονται τον τελευταίο καιρό, και αυτά κάτω από πολύ προσεγμένες διαδικασίες ώστε να έχουν κηρυχθεί κόκκινα.
Προφανώς δεν φταίνε και οι καταθέτες που δεν έχουν ιδέα για το γεγονός, και στην τελική αν το ήξεραν και κατανοούσαν την σημασία του, οι τράπεζες δεν θα είχαν ούτε μια δεκάρα από την οποιαδήποτε κατάθεση.
Προφανώς δεν φταίνε και οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της χώρας, σαν σύνολο, εκτός από το ότι ψήφιζαν 40 χρόνια ότι ψήφιζαν...
Ούτε καν και οι μικρομεριδιούχοι των τραπεζών δεν φταίνε γιατί δεν ορίζουν απολύτως τίποτα για τις δράσεις των τραπεζών.

Εκείνοι που ενδέχεται να φταίνε είναι οι κυβερνήσεις νουδουπασόκ που αφήνανε την φούσκα να φουσκώνει.
Φταίνε οι διοικήσεις των τραπεζών, και ιδίως της τράπεζας Ελλάδος, που δίνανε δάνεια με αναξιόπιστες εγγυήσεις.
Φταίει φυσικά και η τρόικα που δεν ξεκίνησε από νωρίς την διευθέτηση των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να μην έχουν πλασματικούς ισολογισμούς.
Και ένα κομματάκι ευθύνης το έχουν και τα μμε που κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος οδήγησε τις τράπεζες σε παθητικές δανειοδοτήσεις, και ξύπνησαν τώρα για να κάνουν κριτική, αγνοώντας επιδεικτικά ποιος έφτιαξε τα κόκκινα δάνεια.

Η τρόικα επί πλέον ευθύνεται και με ένα ακόμα τρόπο. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της κατέστησαν την ανεργία τεράστια, μείωση των εισοδημάτων και οδήγησαν σε σημαντικό πτώση του αεπ. Αυτά ήταν δεδομένο ότι θα καθιστούσαν ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων κόκκινα, ακόμα και μέρος από όσα ήταν κάτω από θεμιτές εγγυήσεις, και όχι θαλασσοδάνεια και καταναλωτικά μπουρδέλα.
=================

Πάντως το θέμα είναι ότι η εγγύηση των καταθέσεων έως ενός ορίου, είναι θέμα της "Τραπεζικής ένωσης" και του "Συστήματος εγγύησης καταθέσεων" της ε.ε. αποτελώντας υπερεθνικό μηχανισμό και όχι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος. Οπότε θεωρητικά είμαστε προστατευμένοι, ως προς τις καταθέσεις μας, από την στιγμή που οι τράπεζές μας είχαν περάσει τα σχετικά στρεσ τεστ.

Θεωρητικά, γιατί υπάρχει πάντα και το θέμα της πολιτικής των ισχυρών χωρών, που ενδέχεται να μην γουστάρουν μια ορισμένη κυβέρνηση. Αλλά και πρακτικά γιατί ο μηχανισμός δεν έχει σχεδιαστεί να προστατεύει το σύνολο των καταθέσεων μιας χώρας σε περίπτωση που βαρέσουν κανόνι όλες οι τράπεζες μαζί, οπότε υπάρχει και ένα αντικειμενικό πρόβλημα, που απαιτεί πολιτική λύση.
http://www.consilium.europa.eu/el/policies/banking-union/single-rulebook/deposit-guarantee-schemes/
http://www.consilium.europa.eu/el/policies/banking-union/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου