Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ινδοευρωπαϊκή θεωρία, υπάρχει κάτι που ενοχλεί?

Δεν καταλαβαίνω τι δεν αρέσει σε κάποιους εθνικιστές στην ινδοευρωπαϊκή θεωρία.
Μια και σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο πρωταρχικός πυρήνας των ανθρώπων homo sapiences sapiences είναι πολύ μικρός, και η χρήση της γλώσσας είναι σημαντική για την συγκρότησή πολιτισμού και την επικράτηση χάρη στην διανοητική (εντάξει εδώ θέλει κάποια συζήτηση) υπεροχή, κάνουμε την υπόθεση ότι αρχικά όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν μια κοινή γλώσσα. Την πρωτογλωσσα. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι γλωσσολόγοι. από αυτήν εξελίχθηκαν πάμπολλες γλώσσες που μπορούν να ομαδοποιηθούν λόγο συγγενών χαρακτηριστικών σε λίγες σχετικά ομάδες. Μια από αυτές είναι η ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών.
Ένα σημείο που είναι μάλλον δύσκολο να απαντηθεί είναι αν κάποια στιγμή υπήρχε και μια ομάδα ανθρώπων, που να μίλαγε την υποθετική πρωτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Αλλά δεν έχει και τόσο σημασία για την συζήτησή μας.
Μια από τις υπό-οικογένειες της ινδοευρωπαϊκής είναι η Ελληνική οικογένεια, ένας από τους κλάδους της η Μυκηναϊκή διάλεκτος (για την οποία έχουμε και γραπτά μνημεία με την γραμμική Β) εξελίσσεται σε Αττική, αυτή σε κοινή Ελληνιστική (που κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στην Μεσόγειο και γράφονται τα ευαγγέλια) και κάποια στιγμή φτάνουμε στην σημερινή Ελληνική γλώσσα που μιλάμε. Και η σημερινή Ελληνική γλώσσα είναι και ο μόνος απόγονος της Ελληνικής οικογένειας γλωσσικών διαλέκτων (εκτός αν θεωρήσουμε και τα τσακώνικα)
Οπότε η ινδοευρωπαϊκή θεωρία μας λέει ότι σε διάστημα κάπου 200.000 χρόνων η Ελληνική γλώσσα, εξελίχθηκε από την πρωτόγλωσσα.
Που και πως? Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν, μια και για να πούμε με βεβαιότητα θα χρειαζόμασταν γραπτά μνημεία. Και τα παλαιότερα βεβαιωμένα γραπτά της Ελληνικής οικογένειας είναι μόλις η γραμμική Β.
Οπότε προσπαθούμε να συνδυάσουμε γνώσεις αρχαιολογικές και γενετικές για να κάνουμε σχετικές υποθέσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια ευρύτερα αποδεκτή θεωρία για το που και πως εξελίχθηκε η πρωτόγλωσσα στην Ελληνική. Ξέρουμε που πάνω κάτω είναι η αρχή του νήματος, και που είναι το σημείο που φτάνουμε στην γραμμική Β. Για τα ενδιάμεσα, θα δούμε.

Πρωτόγλωσσα - ινδοευρωπαϊκή οικογένια - Ελληνική οικογένια - Μηκιναικά - Αττική - κοινή Ελληνιστική - Μεσαιωνική Ελληνική - σύγχρονα Ελληνικά.*
Οπότε η ινδοευρωπαϊκή θεωρία, κατά κάποιον τρόπο, είναι και λίγο φιλο-εθνικιστική. Η γλώσσα μας σήμερα αποτελεί εξέλιξη ενός απομονωμένου κλάδου, έτσι ώστε οι γλωσσικοί μας συγγενείς να είναι πολύ μακρινά ξαδέλφια...

*Μερικοί μελετητές αναγνωρίζουν διαφορετικούς σταθμούς, ή άλλες επί μέρους διαφορές, πχ ότι η κοινή Ελληνιστική προέρχεται από μίξη άλλων Ελληνικών διαλέκτων.

2 σχόλια:

  1. Καταρχάς , όποιος έχει μια άλλη θεωρήση , από την ΙΘ (Ινδο-κή Θεωρία) , δεν είναι κατανάγκη εθνικηστής ή βλέπει τους άλλους λαούς ως κατώτερους.Τώρα δεν νομίζω ότι οι θιασώτες της ΙΘ , θεώρησαν ότι η Γραμμική Β που αναφέρατε θεωρούσαν ότι ανήκει στην ελληνική γλώσσα.Το νούμερο των 200.000 ετών που αναφέτε από που προκύπτει?Τώρα με δεδομένο ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Σανσκρητικά (άσχετα αν είναι ή δεν είναι τμήματα ή όχι της αρχκικής ΙΓ (Ινδο-κής Γλώσσας)είναι οι γλώσσες που έχουμε τα αρχαιότερα κείμενα (Ομηρικά έπη , Ραμαγιάνα - Μαχαμπαράτα) , καλό θα ήταν να αποδειχθεί (μαθηματική απόδειξη , ή αν όχι αυστηρά μαθηματική ας είναι στατιστική ανάλυση) για την συγγένεια ή όχι των εξεταζόμενων γλωσσών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως δεν είναι απαραίτητα εθνικιστής, είναι μάλλον πιθανότερο να μην έχει πληροφόρηση στο θέμα.
      Η γραμμική Β, μετά την μετάφρασή της, γνωρίζουμε ότι αναπαριστά μια αρχαιοελληνική διάλεκτο. Το γεγονός είναι άσχετο με την ινδοευρωπαϊκή θεωρία, άλλωστε η πρώτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα (εξ ορισμού) ανάγεται σε αρκετά παλαιότερη εποχή από την εποχή που χρησιμοποιήθηκε η γραμμική Β.
      Τα 200.000 χρόνια αφορούν την περίοδο που υπολογίζεται ότι εμφανίζεται ο άνθρωπος στην σημερινή του μορφή, άρα την περίοδο που χρησιμοποιεί την πρώτη μορφή γλώσσας του είδους μας. Από αυτή την αρχική μορφή η γλώσσα εξελίσσεται και κάποια στιγμή δημιουργείται η πρώτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, εξέλιξη της οποίας είναι οι αρχαίες Ελληνικές διάλεκτοι. Η διατύπωσή μου είναι μάλλον κακή και ίσως σε μπέρδεψα άθελά μου.
      Η γλωσσολογία από την αρχική της ακόμα μορφή, ανέλυε συστηματικά τις γλώσσες και προσπαθούσε να βρει δομικές σχέσεις μεταξύ τους. Φυσικά για να το κάνει χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί (σήμερα πολύ περισσότερο) μαθηματικά και στατιστική. Από αυτή την ανάλυση έχει καταλήξει στην θεωρία των γλωσσικών οικογενειών, μια από τις οποίες είναι η ινδοευρωπαϊκή.

      Αν κάποτε διαβάσεις την απάντηση, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά είχα πάψει να χρησιμοποιώ το blog για αρκετό διάστημα.

      Διαγραφή