Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Νεοκευνσιανισμός και Ελληνική κρίση.

Μην σας αποθαρρύνει η ποιο κάτω γελοιογραφία. Το κείμενο τελικά εξηγεί την γελοιότητά της....

O John T. Harvey καθηγητής, οικονομολόγος post-Keynesian, εξηγεί τον φαύλο κύκλο της Ελληνικής κρίσης, με μια πολύ διαφορετική ματιά από ότι έχουμε συνηθίσει. Είναι μια καθαρόαιμη φιλελεύθερη - κεντροδεξιά ματιά, καμιά σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό που έχουμε συνηθίσει να μας πρήζει τα συκώτια....

Συνοπτικά, η αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων σε εισαγόμενα αγαθά, οδήγησε σε έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Από την στιγμή που δεν έχουμε εθνικό νόμισμα, που θα επέτρεπε να μειώσουμε τις εισαγωγές, οικονομοτεχνικά το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί είτε με πώληση περιουσιακών στοιχείων είτε με δανεισμό. Οπότε ο δανεισμός οδηγεί σε ένα σπιράλ αύξησης του δημόσιου χρέους, λόγο του ελλειμματικού ισοζυγίου.

Η λύση που επιλέγεται από την τρόικα και γενικά από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό κατεστημένο, είναι η μείωση της καταναλωτικής ικανότητας, άρα η φτωχοποίηση, ώστε να φτάσει το εμπορικό ισοζύγιο να γίνει θετικό, μειώνοντας τις εισαγωγές, άρα αυξάνοντας αναλογικά τις εξαγωγές προς άλλες χώρες (και με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προς εξαγωγή προϊόντων μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους σημειώνω εγώ).
Έτσι σαν λύση για το πρόβλημα του χρέους επιλέγεται η φτώχεια ενός λαού.

Μια καθ όλα ποιο ανώδυνη λύση θα ήταν η αύξηση τις καταναλωτικής ικανότητες των πλεονασματικών χωρών, ώστε να αυξήσουν τις εισαγωγές τους, μειώνοντας το εμπορικό τους ισοζύγιο, ή και ερχόμενες σε αρνητικό. Έτσι η αύξηση των μισθών των Γερμανών εργατών, θα αποτελούσε μεσοπρόθεσμα μια βελτίωση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.....

Τελικά το όλο πρόβλημα ξεκινά από την στρεβλή δόμηση του €, που δεν έχει ένα μηχανισμό που να μειώνει τις εισαγωγές. Κοινή νομισματική ένωση, χωρίς κοινή οικονομία είναι δύσκολο να γίνει.

Συνιστώ να διαβάσετε το κείμενο αν το επιτρέπουν τα αγγλικά σας. http://www.forbes.com/sites/johntharvey ... ere-right/

Από την σελίδα http://www.freeforum.gr/viewtopic.php?f=12&t=327#p1298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου