Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ένθεος παραλογισμός περί των αθέων

Υπάρχει ένας μόνιμος παραλογισμός που διακατέχει τους περισσότερους ένθεους συζητητές που έχω συναντήσει. Ευτυχώς όχι όλους.
Νομίζουν ότι οι άθεοι, άθρησκοι και αγνωστικιστές θέλουν να μην υπάρχει Θεός. Θέλουν να μην ενανθρωπίσηκε ο Χριστός. Θέλουν η χριστιανική θρησκεία να αποδειχθεί ανυπόστατη.
Λοιπόν όσοι έχουν αυτήν την εικόνα κάνουν λάθος.
Μάλλον δεν έχουν κάνει τον κόπο να σκεφτούν έστω και λίγο τι έχουν να κερδίσουν οι άθεοι, αν τελικά υπάρχει Θεός.
Φαντάζονται ότι ευχαρίστως θα αντάλλασαι ο άπιστος την αιώνια ζωή με την απόδειξη των ισχυρισμών του.
Κάθε άλλο, χίλιες φορές καλύτερα να πάνε οι αμφιβολίες ή οι αντιρρήσεις μου στο καλάθι των αχρήστων, τι λέω ένα εκατομμύριο, εκατό, χίλια εκατομμύρια φορές καλύτερα, και να κερδίσω την αιώνια ζωή. (Πληροφοριακά είμαι αγνωστικιστής).
Μερικοί κολλημένοι χριστιανοί, υποθέτουν ότι δεν θέλουν οι άπιστοι να υπάρχει Θεός για να μην καταλήξουν στην κόλαση. Συγνώμη αλλά εδώ μιλάμε για πλήρη ηλιθιότητα. Αν κάποιος άπιστος (πχ. άθεος) υποψιάζεται στο ελάχιστο την πιθανότητα να υπάρχει Θεός, με τις ιδιότητες της πανσοφίας και παναγαθίας, δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να υποθέτει ότι θα τον στείλει στην κόλαση. Ποιος ηλίθιος σας είπε ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας κακούς ανθρώπους. Όπως όλοι μας, πιστοί και άπιστοι, κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας. Άσε που το να θεωρεί κανείς ότι ένας πανάγαθος Θεός επιτρέπει την ύπαρξη κόλασης, χωρίς να είναι πιστός, θέλει πολύ νοσηρή φαντασία.

Οι αντιρρήσεις δεν είναι επειδή θέλουμε να καταρρίψουμε την θρησκεία, είναι απολύτως ενάντια σε αυτό που θέλουμε. Αλλά παρόλο που είναι ενάντια σε αυτό που θέλουμε, αναζητητούμε και υποστηρίζουμε αυτό που κατανοούμε σαν πιο ορθή άποψη.

Χρησιμοποίησα πληθυντικό, ίσως μερικοί ελεύθεροι πίστης να μην συμμερίζονται τις απόψεις μου, σε αυτό το θέμα. Αλλά δυσκολεύομαι να υποθέσω ότι υπάρχουν κάποιοι που να μην θέλουν να υπάρχει θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου