Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η λογική σαν αποτέλεσμα εξέλιξης, και η εξελικτική σαν λογικό συμπέρασμα. Κύκλος?

Η λογική αλλά και γενικότερα η αισθητική, ο πολιτισμός μας, πλέον θεωρούνται πιθανότατα αποτέλεσμα της εξέλιξης. Τι άλλο θα μπορούσαν και να είναι....
Όμως αυτή η άποψη, που είναι αρκετά διαδεδομένη και ισχυρή, καταλήγει σε ένα εγγενές πρόβλημα.
Αν με τη λογική μπορούμε να καταλήξουμε ότι υπάρχει εξέλιξη και με την εξέλιξη δημιουργείται η λογική, δεν εμπλεκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου προσπαθούμε να κατανοήσουμε το αίτιο με το αποτέλεσμα?
Δεν είμαι σίγουρος. Κατά την διαδικασία μερικοί υποστηρίζουν ότι ο κύκλος μετατρέπεται σε σπείρα, ώστε η συσσώρευση πληροφορίας να επιτρέπει την κατανόηση των φαινομένων. Θα μπορούσες να πεις, ότι η ίδια η διαδικασία παράγει κάτι που δεν έχει προκαθοριστεί σύμφωνα με τα σχέδια κάποιου κατασκευαστή, αλλά δημιουργηθεί μέσα από μια αυτοματοποιημένη διεργασία, για αυτό και ενδεχομένως ξεφεύγοντας από το όριο του θεωρήματος της μην πληρότητας του γκέντελ, ένα λογικό σύστημα να μην περιέχει αρκετή πληροφορία για να κατανοήσει τον εαυτό του.
Όμως το θέμα έχει και κάποιες άλλες συνιστώσες. Η εξέλιξη καθορίζεται από την αύξηση της αρμοστικότητας, αυτό σημαίνει ότι η λογική αυξάνει μεσοπρόθεσμα την αρμοστικότητα. Αλλά αν η λογική αυξάνει την αρμοστικότητα, κανείς δεν μας λέει ότι περιγράφει την αλήθεια. Δηλαδή αν η λογική έχει κάποιες εγγενείς αδυναμίες ως προς την προσέγγιση της αλήθειας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούμε να τις δούμε, μια και βλέποντάς τες, είναι αμφίβολο ότι αυξάνεται η αρμοστικότητά μας. Κουφό έ!
Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι έχει αδυναμίες, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία των εργαλείων μας. Προφανώς αυτό ισχύει για κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε το περιβάλλον και τον εαυτό μας (δεν τα διαχωρίζω), και όχι μόνο για την λογική, πχ για την διαίσθηση ή την θεία φώτιση.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, δεν είναι απαραίτητο δεν αμφισβητούμε εύκολα τις απόψεις μας ανεξάρτητα από το εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε για την λήψη τους. Ίσως γιατί κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την αρμοστικότητά μας, άντε να κάνεις παιδιά όταν ξέρεις ότι δεν ξέρεις αν ξέρεις τι σου γίνεται....
Τι αξία έχουν όλα αυτά, μάλλον καμιά.
Μέχρι να βρούμε ένα τρόπο να αντικειμενικοποιήσουμε τις πληροφορίες πέρα από την φύση μας, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που μας έδωσε η φύση (προσωποποίηση για να μην παρεξηγιόμαστε). Αλλά και η αξιοπιστία τους μπορεί να αξιολογείται πάλι στα πλαίσια της εμπειρίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου