Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

περί των ανίκανων, αποτυχημένων και ανεπάγγελτων αριστερών

Αρχικά με αυτή την βλακεία περί των ανίκανων, αποτυχημένων και ανεπάγγελτων αριστερών.
Να σας δώσω μια διαφορετική εικόνα.

Υπάρχουν μια μικρή ομάδα ανθρώπων που για λόγους κοινωνικούς, τύχης, λαμογιάς ή κληρονομιάς βρίσκονται σήμερα σε μια θέση να απολαμβάνουν υψηλότερες ή και υψηλότατες αμοιβές από την εργασία τους. Ένα ποσοστό από αυτούς, τρέφει την φαντασίωση ότι η αμοιβές τους είναι αποτέλεσμα μεγαλύτερης ικανότητας και προσφοράς. Δηλαδή ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στις κατώτερες βαθμίδες των οικονομικών απολαβών, αν ζούσαν σε μια ευνομούμενη πολιτείας με ελεύθερη αγορά, και οχι σε ένα σύστημα που στηρίζει την συσσώρευση και ευνοεί την διαμόρφωση τάξεων, θα ήταν πάλι σε κατώτερες θέσεις απολαβών από τους ίδιους.

Πρόκειται για ένα καθαρό ιδεολόγημα που δεν έχει κάποια αντικειμενική βάση. Ο μόνος ορατός λόγος που το παράγουν και το διαδίδουν στην κοινωνία μέσω των δομών εξουσίας είναι είτε γιατί δεν είναι σε θέση να δουν την πλήρη απαξία της διαφοράς τους με τους άλλους ανθρώπους είτε γιατί ξέρουν ότι δεν αξίζουν φράγκο πάρα πάνω από τους άλλους, αλλά προσπαθούν να στηρίξουν τις διαφορές στις απολαβές τους αντκειμενικοποιόντας το ανύπαρκτο.

Σε αυτό να προσθέσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτή την ομάδα, δεν στηρίζει τις απολαβές του σε εργασία. Η εργασία τους μπορεί να είναι ελάχιστη και μπορεί να τους αντικαταστήσει ευκολότατα το κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε συχνά το κάνει.

Για να στηρίξουν αυτά τα φαντάσματα, στέκονται σε πολύπλοκες διαδικασίες τις οποίες υποστηρίζουν ότι οι άλλοι είναι τούβλα και αδυνατούν να τις χειριστούν, σε κρίσιμες αποφάσεις που οι άλλοι όντας μπούληδες δεν μπορούν να πάρουν, σε πολλές ώρες εργασίας που υποστηρίζουν ότι οι άλλοι τεμπέληδες για να καταβάλουν.

Όμως οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους σήμερα ξέρουμε ότι δεν είναι αποτέλεσμα μόνο κάποιων βιολογικών διαφορών, αλλά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτιστικά φαινόμενα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να είναι κατώτεροι βιολογικά, από τους περισσότερους που εξουσιάζουν, αλλά οι εξουσιαζόμενοι να μην βρέθηκαν στο περιβάλλον που θα προωθούσε τις ικανότητές τους.

Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που κατανοούν ότι δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, αλλά η θέση τους είναι καθαρά θέμα συγκυρίας. και διακρίνονται από μια στάλα μεγαλύτερη κατανόηση για όσους βρίσκονται σε χειρότερες θέσεις. Στάλα, όχι πολύ, οι ήρωες σπανίζουν....
Ήρωες είναι όσοι όντως διαφέρουν από τον μέσο όρο, και παλεύουν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για την πάρτι τους. ίσως να υπάρχουν τέτοιοι, ίσως όχι.
Υπάρχουν όμως και μερικοί ξεχωριστοί άνθρωποι, που δικαιωματικά θα πρέπει να αμείβονται περισσότεροι από τους άλλους σε ένα ευνομούμενο σύστημα ελεύθερης αγοράς, γιατί με την εργασία τους προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο περισσότερο από όσο μπορεί να προσφέρει ο μέσος άνθρωπος.
Δεν ξέρω πόσοι είναι, αλλά αμφιβάλω αν κανένας τους αμείβεται όσο αξίζει στο σύστημα που ζούμε.

Να σας πω και ένα ανέκδοτο, ότι αυτοί που έχουν σημαίνουσες θέσεις σε επιχειρήσεις δουλεύουν και αξίζουν τα χρήματα που παίρνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου