Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

τριγωνικές συναλαγες και μη συμορφούμενες χώρες

Για όποιον παρακολουθεί τα φορολογικά η κυβέρνηση σύριζα-ανέλ, έχει νομοθετήσει μια σκληρή αντιμετώπιση για να πιάσει μερικές συναλαγές που στοχεύουν αποκλειστικά στην φοροαποφυγή.
Η αρχική μορφή της νομοθεσίας ήταν πραγματικά προβληματική και για τις καθόλα νόμιμες συναλλαγές. Όπως ήταν αναμενόμενο το νομοθέτημα έχει ήδη τροποποιηθεί ώστε να μειωθούν οι προβληματικοί του όροι. Και με τις διευκρινιστικές που θα βγουν καθώς θα αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η νομοθεσία θα τροποποιηθεί και άλλο.

Το περίεργο είναι ότι εξακολουθεί να "χτυπάει" τις συναλλαγές με "μη συμορφούμενες" χώρες. Δηλαδή με χώρες που δεν δίνουν πληροφορίες ώστε να ελέγχεται η ουσιαστική νομιμότητα των συναλλαγών από τα ενδιαφερόμενα κράτη.
Αυτό αν δεν αλλάξει αναμένεται ότι θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συναλλάσσονται με την Κίνα - Χονγκ Χονγκ.

Προσωπικά περιμένω ότι θα αλλάξει, ώστε οι κανονικές συναλλαγές να μην επιβαρύνονται, αλλά και να μην αλλάξει δεν θα με χαλάσει και πολύ....
Και να εξηγήσω τι εννοώ. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. οπότε το ερώτημα είναι αν μπορούμε να μειώσουμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, ώστε να βελτιώσουμε το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών, που τα μέτρα της αγαπημένης μας τρόικας δεν μπόρεσαν να το αποκαταστήσουν σε θετική για την χώρα σχέση. Μια και η Κϊνα είναι βασική πηγή εισαγωγών σε προϊόντα που δυνητικά μπορούν να κατασκευάσουν Ελληνικές βιοτεχνίες, έχουμε κάθε λόγο να βάλουμε κάποια προσκόμματα που θα δυσχεράνουν τις εισαγωγές από εκεί.

Καταλαβαίνω τον πόνο ψυχής που θα βιώσουμε αν μειωθούν οι Κινέζικες εισαγωγές, αλλά δυστυχώς οι επιλογές μας είναι όλες δύσκολες. Συζητούσα πρόσφατα με ένα φίλο που είναι εισαγωγέας κινέζικων προϊόντων, και παρατηρούσε πολύ σωστά ότι τα μέτρα που θα τόνωναν την Ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα έβλαπταν τα δικά του κέρδη. Όμως ο φίλος συμφώνησε ότι για να έχει κέρδη από τις πωλήσεις στην Ελλάδα των εισαγόμενων προϊόντων του, θα πρέπει και ο κόσμος να έχει χρήματα ώστε να μπορεί να τα αγοράζει, αλλά για να έχει χρήματα σε βάθος χρονου, θα πρέπει οι εξαγωγές να είναι τουλάχιστον ίσες με τις εισαγωγές μας. Άρα τα μέτρα που βραχυπρόθεσμα θα τον βλάψουν είναι μάλλον απαραίτητα για την μακροχρόνια βιοσυμότητά της επιχείρησής του. Όπως λέει και ο λαός μας, "βγάζε βγάζε και μη βάνεις, γρήγορα στον πάτο φτάνεις". Και εμείς έχουμε φτάσει στον πάτο, εδώ και καιρό.

Το μόνο δυσάρεστο είναι ότι ορισμένες, λίγες ευτυχώς, επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν προμηθευτές από την Κίνα για εισαγωγή πρώτων υλών ή προϊόντων απαραίτητων για την παραγωγή τους, και ενδεχομένως και για εξαγώγιμα είδη. Ναι έχουμε και κάτι λίγες εξαγωγικές εταιρίες....
Ας ελπίσουμε ότι για αυτές ειδικά, εφόσον οι συναλλαγές τους δεν κρύβουν υπερτιμολογήσεις και άλλα κουφά, θα καταστεί δυνατό να ληφθεί πρόνοια από το κράτος.

http://www.freeforum.gr/viewtopic.php?f=12&t=327&p=1222#p1222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου