Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Για την αθλήτρια και το ρατσιστικό ανέκδοτο

Τι είναι κίτρινο από έξω, μαύρο από μέσα και τσιρίζει?
Αυτό που είπα από μόνο του, με κάνει ρατσιστή?

Κάτι μου φαίνεται ότι δεν γίνεται κατανοητό. Η αθλήτρια δεν ανακλήθηκε λόγο του ρατσιστικού ανέκδοτου.
Αμέσως δίπλα είχε ένα βιντεάκι με πολύ ευγενικό τίτλο........
Στις 3-4 σελίδες μόνο που πρότεινε είχε 1 ομιλία της χ.α.
Στις σελίδες που ακολουθούσε είχε στις 10-15 τρεις από χ.α. και άλλες δύο τουλάχιστον πιθανά σχετικές.
Πριν από λίγο στην τηλεόραση έδειξε την προηγούμενη μορφή του τουίτερ της, που εμφάνιζε ανταλλαγές μηνυμάτων με τον Κασιδιάρη. Βλέπετε τώρα έχει ευπρεπίσει την σελίδα της και αυτά εξαφανίστηκαν, οπότε δεν μπορούμε να βρούμε αν είχε και άλλες παραπομπές ή αστιάκια.
Ή πρώτη της αντίδραση για τα σχόλια που δέχθηκε είναι του τύπου εγώ δεν κωλώνω (μπορείτε να την βρείτε).
Άρα λοιπόν και τα ότι εγώ δεν ασχολούμαι με πολιτική είναι παραμύθια της χαλιμάς.
Η Human Rights Watch ουσιαστικά φωτογραφίζει την χ.α. σαν ρατσιστική συμμορία. Δεν εξετάζω εδώ αν είναι ή δεν είναι.

Το πραγματικό λοιπόν ερώτημα δεν είναι γιατί πήραν την απόφαση να την διώξουν. Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος θα έπαιρνε το βάρος της απόφασης να την κρατήσουν.
Η αποπομπή είχε μικρό κόστος και ήταν ευκαιρία να εμφανίσουν ένα αντιρατσιστικό προσωπείο, αντί για ένα ρατσιστικό. Θα προτιμούσε κανείς να η ολυμπιακή Ελληνική επιτροπή να "έλεγε": "Δεν θεωρούμε σημαντικό πρόβλημα ότι η αθλήτρια έχει και εκφράζει δημόσια ρατσιστικές απόψεις, και δεν μας πειράζει αν το στάδιο γιουχάρει την ίδια ή ολόκληρη την Ελληνική ομάδα?"

Βέβαια το θέμα είναι πραγματικά αστείο, όταν γίνονται στην Ελλάδα ένα κάρο σημαντικότερα ρατσιστικά εγκλήματα και για την μη αντιμετώπισή τους έχουμε γίνει ρόμπα.
Αλλά φαίνεται ότι ο ρατσισμός βολεύει κάποιους, είτε θεωρούν ότι η αντιμετώπισή του με τις νόμιμες διαδικασίες θα έχει πολιτικό κόστος (εγώ υποθέτω το πρώτο). Έτσι λοιπόν προκρίνεται εδώ μια συμβολική ενέργεια.
Αν οι ρατσιστικές δράσεις εντός Ελλάδος είχαν αντιμετωπιστεί με νόμιμα μέσα, πιθανότατα δεν θα γίνονταν θέμα ούτε για τις πολιτικές προτιμήσεις της αθλήτριας, ούτε για τα ανέκδοτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου