Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Εθνικό νόμισμα και κλάμα οι Γερμανοί ή οι Έλληνες....;

Έχετε σκεφθεί πιθανά ότι μια έξοδος από το € θα ήταν προβληματική, αλλά μεσοπρόθεσμα θα ήταν ωφέλιμη για την χώρα. Και κάπου μέσα σας ίσως λέτε, ότι οι ΤισπροΒαρουφάκηδες θέλουν κατά βάθος να πάμε σε εθνικό νόμισμα.
Οικονομοτεχνικά αυτό είναι σχετικά σωστό. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που προκρίνουν την επιλογή εθνικού νομίσματος, αν και αρκετά αλλά δείχνουν το αντίθετο. Όμως θα ήθελα να σταθώ σε ένα μη άμεσα οικονομοτεχνικό σημείο αλλά αρχικά πολιτικό.
Αν υποθέσουμε ότι πάμε σε εθνικό νόμισμα και πετυχαίνουμε, τι φαντάζεστε ότι θα κάνει η Γερμανία, και οι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις;
Θα πουν μπράβο στα παιδιά ή θα βάλουν μαύρες πλερέζες;

Τίποτα από τα δύο, γιατί αποκλείεται να πετύχουμε. Θα αντιμετωπίσουμε ισχυρότατο πόλεμο ώστε να αποτύχουμε. Η τυχόν επιτυχία μας θα σήμαινε την διάλυση της ευρωζώνης και σημαντικό πλήγμα για τα εφαρμοζόμενα οικονομικά μοντέλα. Δεν μπορούν οι μεγάλοι της οικονομίας να μας επιτρέψουν να πετύχουμε, θα πρέπει να μας φτάσουν να ζούμε με ελεημοσύνες, πολύ πολύ χειρότερα από κάθε άλλη χώρα, της ε.ε. έτσι ώστε να μην δοκιμάσει κανένα πρόβατο να ξαναβγεί από το μαντρί.
Ήδη παίρνουμε μια γεύση του πως αντιμετωπίζεται μια ενδεχόμενη ελάχιστη αλλαγή στα μοντέλα που χρησιμοποιούν, ακόμα και αν ξέρει και η κουτσή Μαρία, ότι είναι αποτυχημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου