Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον σταυρό στην Ιτταλία

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ορίζει ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες ο Εσταυρωμένος, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες υπάρχουν αναρτημένα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των σχολείων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, όπου στις αίθουσες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων υπάρχουν αναρτημένες θρησκευτικές εικόνες. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους,καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές».http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=297730&dt=06/11/2009

Έτσι ξεκαθαρίζουμε ότι αν μερικοί καταφέρνουν και μένουν ανεπηρέαστοι ή αν δεν τους ενοχλεί η ανάρτηση των εικόνων και συμβόλων, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους.
Για να προλάβω τυχόν ορθόδοξους απολογητές, όταν τα έθιμα παραβιάζουν ελευθερίες τα αλάζουμε.

Η έννοια επικρατούσα θρησκεία:
Σπύρος Τρωϊάνος, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών http://www.acadimia.gr/content/view/143/76/lang,el/
Κατά την άποψή μου, δεν έχει ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» στο Σύνταγμα του 1975 το ίδιο περιεχόμενο, όπως στα μέχρι τότε Συντάγματα, δεν σημαίνει δηλαδή πλέον την επίσημη θρησκεία που τυχαίνει ιδιαίτερης, προνομιακής μεταχειρίσεως, αλλά μόνο την αριθμητικώς επικρατούσα θρησκεία, τη θρησκεία της πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στο ενδιαφέρον ποστ του Κόσμος 2001
http://www.forums.gr/showthread.php?32745-quot-%C5%F0%E9%EA%F1%E1%F4%EF%FD%F3%E1-%C8%F1%E7%F3%EA%E5%DF%E1-quot
Ας υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί, αποφασίζουν 8 εκ έλληνες και γίνονται άθεοι. Χμ μάλλον για να έχει πιό πολύ ενδιαφέρον Ινδουιστές.
Τι νόημα θα έχει τότε η έννοια επικρατούσα θρησκεία;
Θα είναι αντισυνταγματική η πράξη των ελλήνων;
Θα είναι ηλίθιος ο νομοθέτης;
Θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και να ορίσει ως επικρατούσα θρησκεία τον Ινδουισμό;
Η ερώτηση είναι θεωρητική -αγνοείστε την παρουσία των μεταναστών (λαθρό ή μη).
Και η απάντησή μου
Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας, είναι σχετική με την πληθυσμιακή της υπεροχή.
(Ίσως θα έπρεπε να αλλάξουν και οι επίσημες αργίες, καθόσον ορίζονται, ορθά κατά την γνώμη μου, σύμφωνα με την επικρατούσα θρησκεία.)

Είμαστε δυο είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς.
Στην "Atheism: Contemporary Rates and Patterns", chapter in The Cambridge Companion to Atheism, ed. by Michael Martin, Cambridge University Press: Cambridge, UK (2005).
βλέπουμε ότι οι ανγωστικιστές παρέα με τους άθεους φτάνουν στην Ελλάδα, το εκπληκτικό νούμερο του (16%) 1,703,680
Στο ευρω-βαρόμετρο βλέπουμε ότι οι πιστεύοντες σε θεό φτάνουν μόλις το 81% (συμπεριλαμβάνονται και οι μουσουλμάνοι) http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Europe
αυτοί που πιστεύουν σε Belief in a spirit or life force το 16% και οι άθεοι το 3%.
Στην έρευνα κάποιου Dentsu Incorporated όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία θρησκεία φτάνουν το 4%
Δηλαδή μιλάμε για 300.000 με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς. Οπότε το δύο τρεις από που βγαίνει?
Και για να είμαστε και πιο ακριβής. Από που και ως που έχουμε άποψη για τα ποσοστά των χριστιανών, σε παιδιά και εφήβους. Μήπως υπάρχει καμιά έρευνα σχετικά?
Α να μην το ξεχάσω. Επειδή τα ποσοστό του 98% ορθόδοξοι πιθανά να στηρίζονται (υπόθεση κάνω, γιατί δεν έχω βρει καμία στατιστική έρευνα) στο πόσοι είναι βαπτισμένοι. Τότε και εγώ καταμετρούμε σαν Χ.Ο. αφού είμαι βαπτισμένος. Αλλά άλλο το πόσοι μπήκαν στο μαντρί, άλλο πόσοι μείνανε.

Οι μουσουλμάνοι δέχονται το Χριστό! Κάπου το είχα ακούσει, αλλά μου διέφευγε. Ευχαριστώ για την υπενθύμιση. Πήρα κακό βαθμό στις εξετάσεις!
Το ότι οι χριστιανοί τον θεωρούν Θεό, μάλλον είναι λεπτομέρεια.
Αλλά γιατί το επισημαίνεις και μάλιστα σε μένα?
Το μόνο που μπορώ να φανταστώ, είναι ότι αμφισβητείς το δημοσίευμα. Αφού Τον δέχονται, δεν θα έχουν και πρόβλημα με μια εικόνα Του, στη τάξη.
Αν προσέξεις δεν έδωσα και μεγάλη σημασία στο δημοσίευμα, αντίθετα εξέφρασα επιφυλάξεις. Για άλλους λόγους, μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο να γίνει μια συγκροτημένη κίνηση από μαθητές μουσουλμάνους, για να κατέβουν οι εικόνες.
Αλλά τι σημασία έχει ποιος, ή και αν, έχει ζητήσει να κατέβουν οι εικόνες?

Το ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, που δεν είναι μετανάστες, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό. Τι να κάνουμε υπάρχουν θέλουμε δε θέλουμε. Μια βόλτα στην Θράκη θα σας πείσει. Από ότι υποψιάζομαι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να τους στείλουν πεσκέσι στην Τουρκία. Κάποιοι όπως εγώ, προτιμούν να κάνουν διακοπές στην Σαμοθράκη χωρίς διαβατήριο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου