Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Με αφορμή κάποιες φυλετικές απόψεις (από τις πλέον σοβαρές σαν επιχειρηματολογία)

Άγνωστε εθνικοσοσιαλιστή

Μια και η βιολογία είναι ένα κεντρικό σημείο της φυλετικής ιδεολογίας θα μου επιτρέψεις να σου συστήσω να ασχοληθείς πιο σοβαρά με το θέμα. Ίσως καταλήξεις ότι πρέπει να ανασκευάσεις μερικές θέσεις σου.
Θα σου δώσω ένα δυο παραδείγματα. Οι φυλετικές διαφορές εμφανίζουν (τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικές εκατονταετίες) μια συνεχή κατανομή από βορά προς νότο και από ανατολή προς δύση. Δεν υπάρχουν καθορισμένα έθνη με φυλετικά χαρακτηριστικά. Μια πολύ καλή έρευνα πάνω στο θέμα παρουσιάζεται στο βιβλίο "αναθεωρημένη μαύρη Αθηνά" που καταρρίπτει τις δοξασίες της "μαύρης Αθηνάς".

Σε μια ομάδα που έχει σχετικά ομοιογενή φυλετικά χαρακτηριστικά, οι γονιδιακές διαφορές που παρουσιάζει στην δεξαμενή της μπορεί να είναι μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάζουν μέλη της, με μέλη μιας άλλης σχετικά ομοιογενούς φυλετικά ομάδος. Ο λόγος είναι ότι τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουμε σαν φυλετικά πχ. το χρώμα του δέρματος, δεν περιγράφουν συνολικά την γενετική δεξαμενή, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της που αφορά περιβαλλοντολογική προσαρμογή. Η δεξαμενή όμως εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη διακύμανση στο σύνολο των βιολογικών χαρακτηριστικών. Έτσι μπορεί να βρεις ιστό-συμβατότητα μεταξύ αράπηδων και λευκών, ενώ δύο παρόμοιων φυλετικών χαρακτηριστικών λευκοί να εμφανίζουν άνισο-συμβατότητα.

Οι γονιδιακές διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους είναι όμως τελικά ελάχιστες, και μιλάμε για όλους τους ανθρώπους όλων των φυλών. Για την ακρίβεια και οι διαφορές μας με τους πιθήκους αλλά και τα περισσότερα θηλαστικά είναι ασήμαντες σαν ποσοστό της πληροφορίας που περιέχει συνολικά η γονιδιακή δεξαμενή του dna. Και για να πάω ένα βήμα πάρα πέρα, οι διαφορές μας με τα περισσότερα ανώτερα ζώα είναι μικρές. Ίσως για αυτό και ο αλτρουισμός μερικές φορές ξεπερνά τα στενά πλαίσια της οικογένειας ή της φυλής και επεκτείνεται σε όλη την ανθρωπότητα ή ακόμα και σε ζώα.
Αντίστοιχα ξέρουμε ότι ζώα μπορεί να εμφανίσουν αυτοθυσία για να προστατεύσουν έμβια όντα άλλου είδους, με πολύ χαρακτηριστική την περίπτωση των σκύλων και των αφεντικών τους. Γενικά η γνώση μας πάνω στον μηχανισμό της αλληλεγγύης είναι σχετικά μικρή. Η κοινωνιοβιολογία είναι μάλλον μια νέα επιστήμη.

Η ανάμειξη των φυλών, εμπεριέχει κάποια πολύ σημαντικά βελτιωτικά στοιχεία για τα είδη. Το πρώτο και πασιφανές είναι ότι αυξάνει την ποικιλομορφία της γενετικής δεξαμενής, άρα δίνει ώθηση στην εξελικτική διαδικασία, αλλά και αυξάνει την αντοχή της ομάδας σε ιογενείς προσβολές.
Το δεύτερο είναι ότι επιτρέπει την ταχεία προσαρμογή σε περιβαλλοντολογικές αλλαγές.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία ξέρουμε ότι πλέον έχει επιζήμιες επιδράσεις λόγο πιθανά της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Για αυτό και συνίσταται να αποφεύγουμε την μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Το γεγονός αυτό πριμοδοτεί την εξελικτική αλλαγή προς πλέον σκουρόχρωμα δέρματα, άρα η εισαγωγή ατόμων στην ομάδα που εμφανίζουν αυξημένη μελανίνη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ταχύτερη προσαρμογή των κατοικούνταν στην εύκρατη ζώνη στο περιβάλλον (ίσως λοιπόν η προώθηση μεταναστών από Αφρική στην Ευρώπη να έχει και κάποια μικρή εξελικτική βάση, ενώ οι πιο λευκοί από μας, ίσως θα πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα και να γονιμοποιήσουν τους αρπρούλιακες που στερούνται μελανίνης).

Μπορεί να έχεις ένα κάρο αντιρρήσεις για τις απόψεις που γράφω. Αλλά περισσότερο στις γράφω γιατί εκτίμησα την προσπάθεια που κάνουν μερικοί να αρθρώσουν ένα αξιοπρεπή λόγο πάνω σε φυλετικές θεωρίες και γιατί πιστεύω ότι τα λάθη του εθνικισμού βρίσκονται στην αποδοχή φυλετικών θεωριών για το έθνος. Οπότε αν γίνω αφορμή να διαβάσουν κάποιοι από όλους τους πολίτες καλύτερα πέντε πράγματα στην βιολογία, έστω και αν δεν συμφωνήσουν μαζί μου, ίσως γιατί εγώ δεν τα κατάλαβα καλά, θα είναι κέρδος για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου