Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Τουλάχιστον 200 δισ. η ζημιά του πρώτου εξαμήνου του 2015

Ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ μας λέει οτι θα ήταν προς όφελος της Ελλάδος μια προληπτική γραμμή στήριξης. Ίσως, εδώ είναι δύσκολη η απάντηση και έχω αμφιβολίες αν η κυβέρνηση επιλέγει σωστά την "καθαρή έξοδο". Όμως θα ήθελα να σταθώ σε εκείνα τα 200 δισ.€, που τελευταία έχουν φτάσει μερικοί να τα θεωρούν αξιόπιστη εκτίμηση. 
Ο Βίζερ ζητά προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα 

«Τουλάχιστον 200 δισ. η ζημιά του πρώτου εξαμήνου του 2015»
 Υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημιά τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου. Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και που θα μπορούσε να είσαι. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική». 
https://www.thepressproject.gr/article/124773/O-Bizer-zita-proliptiki-grammi-stiriksis-gia-tin-Ellada

Όπως βλέπουμε ο άνθρωπος χρησιμοποιεί σαν τεκμηρίωση των λεγομένων του την εξέλιξη του αεπ. Και αφού μείνουμε έκθαμβοι με την τεκμηρίωσή του, πάμε να δούμε την εξέλιξη του αεπ. Μας την  δίνει η Ελ. Στατ. που είναι και η πηγή που χρησιμοποιούν Έλληνες και ξένοι αναλυτές για το θέμα, αλλά και οι στατιστικές υπηρεσίες της ε.ε., οπότε και ο Βίζερ.
Ανοίγουμε λοιπόν το ποιο κάτω pdf αρχείο, (προφανώς θα τροποποιηθεί μελλοντικά μια και συνεχώς προστίθεντε νέα στοιχεία).
http://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=291275&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el

Εκεί στην σελ. 3 βλέπουμε ένα κατατοπιστικό διάγραμμα, για την ποσοστιαία μεταβολή του αεπ, σε τριμηνιαία και ετήσια βάση.
Ο κυρ Βίζερ υποθέτω ότι βλέπει την ανοδική τάση του διαγράμματος για το έτος από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 μέχρι τρίτο τρίμηνο του 2014 και υποθέτει πως η τάση αυτή θα συνέχιζε και το 2015, το 2016 και πάει λέγοντας....
Κάνει την υπόθεση δηλαδή ότι οι τάση διατηρείται.
Αλλά ας κοιτάξουμε ποιο προσεκτικά το διάγραμμα. Από το πρώτο τρίμηνο του 2010 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2011, το αεπ κάνει βουτιά. Άρα κατά την λογική του Βίζερ θα έπρεπε η βουτιά να συνεχίζεται! Κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει. Αντίστοιχα από το πρώτο τρίμηνο του 2009 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχουμε άνοδο (σε ετήσια βάση) που όμως διακόπτεται και γίνεται έντονα καθοδική.
Η εμπειρία λοιπόν αποδεικνύει πως η παρατηρούμενη τάση στην εξέλιξη του αεπ, δεν διασφαλίζει την μελλοντική του εξέλιξη. Σε αυτό δεν χωρά αμφιβολία.

Βέβαια ο Βίζερ θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η συμμόρφωση των κυβερνήσεων μέχρι την έλευση του σύριζα, εξασφάλιζε την θετική εξέλιξη του αεπ. Κάτι μάλλον αστείο αν παρατηρήσει κανείς το διάγραμμα. Μια και η συμμόρφωση θα έπρεπε να έχει θετική επίδραση και πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Αλλά μια και όλοι εταίροι συμφωνούν πως η κυβέρνηση σύριζα μετά το στραπάτσο του 2015 ακολουθεί πιστά τις προσταγές της τρόικας, γιατί το αεπ δεν πήρε την αρμόζουσα κλίση κατά Βίζερ;

Από το ίδιο pdf της Ελ.Στατ. μπορούμε να δούμε και τους όγκους (θυμίζω ότι πριν αναφερόμαστε σε ποσοστά), βλέπουμε ότι οι όγκοι βαίνουν μειούμενοι μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 εμφανίζουν πάλι μείωση.



Επί της ουσίας, ο Βίζερ αγνοεί επιδεικτικά τόσο το γεγονός πως η μεταβολή του αεπ. λόγο αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών δεν μπορεί να είναι ταχεία, μια και η παραγωγή και οι εξαγωγές, σε μια χώρα που δεν έχει ισχυρή παραγωγική βάση, δεν δημιουργείται από την μια μέρα στην άλλη. Ιδίως αν η οικονομία της είναι κύρια μεταπρατική, με το κράτος έντονα πελατειακό και αναξιόπιστο. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι ο ανταγωνισμός από τις υπόλοιπες χώρες της ε.ε. μειώνει τις πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης, πολύ περισσότερο που η φορολογία ήταν και είναι δυσβάστακτη.
Αλλά ακόμα και αυτά να τα παραβλέπαμε, η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα το 2014 προς 2015 ήταν απαγορευτική για την κυβέρνηση Σαμαρά. Η απαξίωση και ο θυμός του κόσμου ήταν οριακός. Είναι πολύ αμφίβολο ότι δεν θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα που θα απέκλειαν την θετική εξέλιξη του αεπ.
Το κόστος της αλλαγής ήταν μάλλον το μικρότερο, από τα απειλούμενα.

Βέβαια ο αγαπητός Βίζερ θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει πόσο μας στοίχησαν στην οικονομία τα χρόνια της μεταπολίτευσης που κατέληξαν να μας φορτώσουν με ένα δυσθεώρητο χρέος και η διάσωση από τους εταίρους που έστειλαν το αεπ στα τάρταρα. Πόσα τρισεκατομμύρια άραγε να τα υπολογίζει;

---------------------
edit 06/03/2018
Έχουμε πλέον και την πρώτη εκτίμηση για το αεπ του τέταρτου τρίμηνου του 2017. Θετική κάπου στο 1,8. Το αεπ φυσικά δεν περιγράφει ικανοποιητικά την εξέλιξη στην οικονομία, ούτε πολύ περισσότερο την κατάσταση για τον μέσο πολίτη. Σύμφωνα όμως με την συλλογιστική του Βίζερ, με τέσσερα συνεχή θετικά σε ποσοστό τρίμηνα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, πάμε καλά. Καλύτερα από τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβέρνησης Σαμαρά που απείχε πολύ από το να πετύχει κάτι ανάλογο. 

Αυτό και σχετικά θέματα από την σελίδα http://freeforum.gr/viewtopic.php?f=12&t=327&p=2040&sid=8cced1b64b11be654c2dfbbf6e9c5792#p2040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου