Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ανάπτυξη ή απο-ανάπτυξη.......

Η μαγική συνταγή που δικαιολογεί την ακραία ανισότητα, μεταξύ των πολιτών, είναι ότι η αύξησή της έχει συνδεθεί, και μάλιστα όχι μόνο στατιστικά αλλά με σχέση αιτίου - αιτιατού, με την βελτίωση της ποιότητας ζωής ακόμα και για τους πλέον φτωχούς του πλανήτη.
Έτσι και με τα πλέον δυσάρεστα σενάρια προβολής στο μέλλον για την εξέλιξη της ανισότητας, φαίνεται ότι ο καπιταλισμός κάνει το θαύμα του και η ποιότητα ζωής των φτωχών βελτιώνεται.

Πέρα από τα λογικά άλματα μιας τέτοιας άποψης, που είναι σοβαρά και αδικαιολόγητα, οι προβολές αυτές έχουν ένα βασικό πρόβλημα. Θεωρούν την ανάπτυξη διαχρονικά εφικτή, με βάση την παρατήρηση ότι μέχρι τώρα, το αεπ αυξάνεται και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ταχύτατα.
Το κακό είναι ότι η το αεπ χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους για την ανάπτυξή του, και αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι. Αυτονόητο θα έλεγα, αλλά μάλλον δυσνόητο για μερικούς. "Δυσνόητο" και για τους αριστερούς που το αφήνουν στην άκρη, ελπίζοντας ότι η καυτή πατάτα, με την σοσιαστικοποίηση της κοινωνίας δεν θα σκάσει ή δεν θα σκάσει στα χέρια τους.

Το ποιο κάτω κείμενο πραγματεύεται το θέμα, και μάλλον ο Τσίπρας δεν θα αισθάνεται και πολύ καλά διαβάζοντάς το σε μια "φιλική" εφημερίδα. Δυστυχώς η προσδοκία του για μεγέθυνση του αεπ, δεν είναι ότι καλύτερο, και η στροφή της Ελλάδος σε εξόρυξη καύσιμων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κριτικά. Ιδίως σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Ήπειρος όπου γίνονται έρευνες αυτή την περίοδο.

http://www.efsyn.gr/arthro/xanamilisoyme-gia-tin-apoanaptyxi
«Οποιος πιστεύει ότι η εκθετική ανάπτυξη μπορεί να συνεχίζεται για πάντα σε έναν πεπερασμένο κόσμο, είναι είτε τρελός είτε οικονομολόγος».
Κένεθ Μπούλντινγκ, οικονομολόγος
.................
..........
Είναι απλό: η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι συμβατή με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η λίστα των ωραίων οξύμωρων όρων είναι μακρά -από την αειφόρο ανάπτυξη μέχρι τις μετενσαρκώσεις της, όπως η πράσινη οικονομία ή η πράσινη ανάπτυξη- αλλά οι ευσεβείς σκέψεις δεν λύνουν πραγματικά προβλήματα.
Η αύξηση του ΑΕΠ οδηγεί σε αύξηση της χρήσης υλικών και ενέργειας και ως εκ τούτου στην περιβαλλοντική μη βιωσιμότητα.
 ...........
........
Η συνολική κατανάλωση υλικών και ενέργειας πρέπει να μειωθεί, ξεκινώντας από τις αναπτυγμένες χώρες. Αυτή είναι η δυσάρεστη αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτοί που χαράζουν τις εκάστοτε πολιτικές.
...........
........

Αυτό και σχετικά θέματα από την σελίδα http://freeforum.gr/viewtopic.php?f=12&t=380&p=2039&sid=e9fed0e16c8b323a5c4af53c89cc19ed#p2039

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου