Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

B12, μήπως αποτελεί απόδειξη ότι είμαστε πανφάγοι ή σαρκοφάγοι;

Το ότι οι ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός είναι πολύ μικρές ενισχύει την πιθανότητα να είναι ικανή η ποσότητα. Υπάρχει άλλωστε το ερώτημα πως στο καλό επιβίωναν αποκλειστικά χορτοφάγοι όσο δεν υπήρχαν τα πρόσθετα που υπάρχουν σήμερα, μια και η χορτοφαγία για κάποιες θρησκευτικές ομάδες (πχ κάποιους βουδιστές) ήταν κανόνας.
Δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι γνωστή, πάνω στο αν η ποσότητα που παράγεται εντερικά είναι αρκετή. (edit έχω πλέον βρει μια έρευνα που εκτιμά ότι η ποσότητα που παράγεται ΔΕΝ είναι αρκετή).

Δεν γνωρίζω λοιπόν αν η ποσότητα που μπορεί να παραχθεί εντερικά από την μικροχλορίδα είναι ικανή, αλλά σίγουρα είναι αξιοποιήσιμη μια και εκεί γίνεται η απορρόφηση.

Πάμε τώρα και σε ένα άλλο σημείο. Έχοντας σαν στοιχείο ότι έχουμε παραγωγή b12 στο έντερο, από μικροοργανισμούς που ενδημούν στην περιοχή υπό κανονικές συνθήκες και ότι απορροφάται ακριβώς σε αυτή την περιοχή, η χρήση της όποιας ποσότητας της παραγόμενης βιταμίνης, δεν απαιτεί ένα νέο ειδικό γενετικό μηχανισμό.
Ο γενετικός μηχανισμός υπάρχει ήδη. Η μετατόπισή μας προς τη μια ή την άλλη πλευρά, είναι δυνατή μέσω της φυσική επιλογής. Από τα λίγα που έχω διαβάσει από βιολογία, οι γενετικοί μηχανισμοί στα ανώτερα ζώα δεν παράγονται εύκολα, γιατί αποτελούν κατάληξη πλήθους μεταλλάξεων που σχηματοποιούν ένα είδος "πακέτου" χαρακτηριστικών (όπως λέει ο ντόκινσ).

Οπότε είτε θα θεωρήσουμε το γεγονός της ύπαρξης μικροχλωρίδας, παραγωγής Β12 και απορρόφησης στην περιοχή μια σύμπτωση, είτε θα θεωρήσουμε ότι είναι ένα εξελικτικό μας χαρακτηριστικό που μας περιγράφει σαν φυτοφάγα όντα. Οπότε ακόμα και αν σήμερα έχει μειωμένη δραστηριότητα δεν αναιρείται η ύπαρξη του χαρακτηριστικού, όπως δεν αναιρεί ή ύπαρξη λευκού δέρματος μειωμένης μελανίνης, την ύπαρξη αράπηδων.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το να επιμένει κανείς σε μια σύμπτωση, απαιτεί κάποια θεμελίωση.
(edit. το θέμα έχει και μια άλλη πτυχή, τα περισσότερα φυτοφάγα ζώα δεν παράγουν την βιταμίνη Β12 εγγενώς, οπότε τα σημερινά σητηρέσια απαιτούν προσθήκη της)

Βακτήρια που παράγουν Β12 και συναντώνται στον εντερικό σωλήνα μας.

Lactobacillus reuteri
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24838022

Bifidobacterium adolescentis
https://microbewiki.kenyon.edu/index.ph ... olescentis

Δεν μπόρεσα να ξεκαθαρίσω αν το Enterococcus faecalis, επίσης προβιοτικό που εμφανίζεται στον άνθρωπο, παράγει την Β12.

Klebsiella pneumoniae (που όμως μπορεί μάλλον εύκολα να αποδειχθεί παθογόνο στον ανθρώπινο οργανισμό)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8017933

Φαίνεται ότι η διαδικασία σύνθεσης της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν είναι και τόσο σπάνια στα βακτήρια. Λαμβανομένου υπόψη ότι δεν παράγεται εγγενώς σε κανένα ζώο, μάλλον αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Νήμα με στοιχεία σχετικά με την χορτοφαγία και την vegan διατροφή:
http://www.freeforum.gr/viewtopic.php?f=15&t=332&sid=e4d8776ec233b7f8b4346c52547aec23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου