Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Το πρόβλημα της θεωρίας της πολυγένεσης.

Αρκετές φορές διαβάζω απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι κάλλιστα μπορεί να εξελίχθηκαν σε περισσότερες από μια περιοχές της γης. Δηλαδή ότι οι πρόγονοί μας (ανθρωπίδες) βρέθηκαν απομονωμένοι γενετικά σε κάποιες περιοχές, πχ Αμερική, Ελλάδα, Αφρική, Ιαπωνία..... και εκεί  εξελίχθηκαν γενετικά σε ανθρώπους. Αυτή η θεωρία έρχεται να κουμπώσει με την θεωρία ότι τα διάφορα έθνη έχουν φυλετική καταγωγή, με διακριτά γενετικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου κάποια έθνη είναι κομματάκι καλύτερα από άλλα....
Την θεωρία αυτή την εμπνεύστηκαν μάλλον κάποιοι χωρίς να την εξετάσουν και πολύ διεξοδικά, στηριζόμενοι σε ιδεολογικά μάλλον κριτήρια παρά σε επιστημονικές εργασίες.
Η θεωρία φυσικά ποτέ δεν κατάφερε να επιβληθεί στην επιστημονική κοινώτητα γιατί εμφανίζει προφανή προβλήματα για όσους έχουν την ελάχιστη σχέση με το θέμα.
Και θα εξηγήσω το γιατί.

Το dna περιέχει μια τεράστια ποσότητα πληροφορίας, το πόσο τεράστια είναι μπορούμε να το δούμε παραστατικά αν το μετατρέψουμε σε κείμενο βιβλίου.....

Ας πάρουμε μια σειρά από βιβλία. Ας πούμε ότι είναι πυκνογραμμένα, η γλώσσα που χρησιμοποιούν έχει μόνο τέσσερα γράμματα και κάθε γράμμα είναι μια λέξη. Αν τα βάλλουμε το ένα πάνω στο άλλο μάλλον θα ξεπερνάνε σε ύψος τον συμπαθέστατο εθνικό μας σέντερ Φασούλα.
Ας επινοήσουμε ένα αυτόματο σύστημα αντιγραφής, που αν και καταφέρνει να τα αντιγράφει με εξαιρετική ακρίβεια κάνει και κάτι ελάχιστα λάθη που σχετίζονται με την μέθοδο - τεχνολογία αντιγραφής, και όχι με τις προτιμήσεις των ανθρώπων. Τα περισσότερα λάθη τα εντοπίζουν ικανότατοι διορθωτές και τα πετάμε, λίγα που μας αρέσουν τα κρατάμε.
Ας δώσουμε τώρα να αντιγραφούν αυτά 5-6 εκατομύρια διαδοχικές φορές (κάθε αντίγραφο γίνεται αντιγράφοντας το προηγούμενο αντίγραφο και όχι το αρχικό πρωτότυπο) από δύο αντιγραφείς. Έναν για όλους τους ανθρώπους και ένα για τους προγόνους ενός συγκεκριμένου ξεχωριστού έθνους. Υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συμβούν ακριβώς τα ίδια ενδιαφέροντα λάθη, με την ίδια ακριβώς αλληλουχία εμφάνισης και οι διορθωτές, να διαλέξουν να αφήσουν χωρίς διόρθωση ακριβώς τα ίδια. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε δύο πανομοιότυπες φυλές ανθρώπων, που εξελίχθηκαν γενετικά διαχωρισμένες από τον κοινό μας πρόγονο με τους πιθήκους, και κατέληξαν να εμφανίζουν μόνο δευτερεύουσες (από βιολογικής άποψης) διαφορές.
Βέβαια αναρωτιέται κανείς πως στο καλό κατάφεραν να διαχωριστούν γενετικά αυτές οι δύο φιλές από την στιγμή που δεν αναπτύσσεται η μια σε κανένα απομονωμένο νησί στον ειρηνικό, αλλά στην Μεσόγειο. Κάπως δύσκολο μου φαίνεται.
Είπα δύο γιατί αν το πολλαπλασιάσουμε επί όλες τις φυλές του "Ισραήλ" η πιθανότητα μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Μια και όμως ξέρουμε ότι το γονίδιο δεν εδράζεται αυστηρά στο dna αλλά εξαρτάται και από την εμβριογέννεση καθώς και από το mtdna και κάτι άλλα ψιλά, η εκτίμησή μας μέχρι εδώ ήταν μάλλον συντηρητική.


Το σχηματικό παράδειγμα που έδωσα περιγράφει το γεγονός ότι η παράλληλη εξέλιξη δύο απομονωμένων πληθυσμών θεωρείται έξω από κάθε συζητήσιμη πιθανότητα.

Οπότε αναρωτιέται κανείς, τι είναι πιο πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο ή να ήρθαν μερικοί εξωγήινοι και να βελτίωσαν ανεπαίσθητα το dna κάποιας ομάδας ανθρώπων ή να εξελίχθηκαν δύο κλάδοι ανθρωπίδων σε ανθρώπους?
Ανάμεσα στα δυο, εγώ ψηφίζω Σύριο.

Η κοινή ανθρώπινη καταγωγή των ανθρώπων, είναι υπερβολικά καλά θεμελιωμένη, αν κάποτε βρεθούν ευρήματα που να την καταρρίπτουν τα ξαναλέμε.
Δυστυχώς πάνω στην άγνοια αυτού του γεγονότος, στηρίχθηκαν και στηρίζονται οι φυλετικές ιδεολογίες. Και άνθρωποι που δεν είναι ναζιστές ή επαγγελματίες ρατσιστές (νομίζω ότι μερικοί το έχουν επάγγελμα και όχι ιδεολογία) μη έχοντας πληροφόρηση, τρώνε το παραμύθι των φυλετικών διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου