Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

«Πού πάνε οι πρόσφυγες, κυρία Χριστοδουλοπούλου;» - «Δεν ξέρω, εξαφανίζονται»

«Πού πάνε οι πρόσφυγες, κυρία Χριστοδουλοπούλου;» - «Δεν ξέρω, εξαφανίζονται» http://www.iefimerida.gr/news/201846/poy-pane-oi-prosfyges-kyria-hristodoylopoyloy-den-xero-exafanizontai-vinteo#ixzz3XZv8Mw3z

Υποθέτω ότι έχετε ακούσει το ποιο πάνω να κυκλοφορεί με μάλλον υποτιμητικά σχόλια.
Όμως τα σχόλια είναι συνήθως προϊόν άγνοιας ή κακοήθειας.

Επειδή μερικοί δεν ασχολήθηκαν και πολύ με το θέμα της μετανάστευσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν συνολικά στατιστικά στοιχεία για την έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα, αλλά μόνο για τις απελάσεις και τις εθελοντικές επαναπροωθήσεις.
Προφανώς όμως έχουμε και έξοδο αλλοδαπών πέρα από αυτούς τους καταγεγραμμένους αριθμούς, όπως προκύπτει με μια απλή παρατήρηση της σχέση εισερχομένων με καταγεγραμμένους εξερχόμενους.

Διακανονίζονται, εξαφανίζονται από προσώπου γης, περνάνε με πλοιάρια στην Ιταλία, επιστρέφουν στην Αλβανία (προφανώς αυτό τουλάχιστον συμβαίνει), παίρνουν ταξιδιωτικά έγραφα μακράς παραμονής και αποκτούν δικαίωμα μετακίνησης εντός ε.ε., γίνονται αποδεκτοί σαν πρόσφυγες σε άλλες χώρες, άγνωστο.
Δεν υπάρχουν όπως είπα, σχετικά στατιστικά στοιχεία, έτσι έχουμε γνώση κυρίως για μεμονομένες περιπτώσεις.

Δεν ξέρω αν η πολιτική αυτή στο θέμα, που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι δυνατό να αλλάξει, πιθανόν ναι. Φυσικά πέρα από το ελαφρό της διατύπωσης, η Χ. είπε το προφανές, και αν θέλει να καταλογίσει κανείς ευθύνες για την άγνοια αυτή, η νουδουπασοκ είναι ο κατάλληλος αποδέκτης.
Για κάποιον όμως λόγο πολλοί στρέφονται στην Χ. που αν μη τι άλλο, είναι αντικειμενικά αδύνατο να είχε βελτιώσει την πρακτική στο θέμα αυτό.
Δεν άλλαξε όμως κάτι. Και η Χ. ξέρει ότι ακριβώς ήξερε ο Κικίλιας και ο Δένδιας για το θέμα, και οι προκάτοχοί τους που το διαχειρίζονται εδώ και μια δεκαετία. Αν νομίζει κάποιος ότι η άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα συνιστά ηλιθιότητα ή ανευθυνότητα για ένα υπουργό, ας την αποδώσει σε αυτούς που αρμόζει. Κικίλιας, Δένδιας και πάει λέγοντας.

Σημειώνω ότι δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία, και για τις μεταναστεύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, κάτι που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα πολύ περισσότερο.

Αντιγραφή από την σελίδα:

«Πού πάνε οι πρόσφυγες, κυρία Χριστοδουλοπούλου;» - «Δεν ξέρω, εξαφανίζονται»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου