Τρίτη 28 Απριλίου 2015

μετανάστες ή πρόσφυγες...

Η διαφοροποίηση μετανάστη πρόσφυγα, υφίσταται νομικά στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα. Έτσι εκ των πραγμάτων αποτελούν διαφοροποιημένες κατηγορίες, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Η ιδιότητα του πρόσφυγα, αποτελεί τεκμήριο για την διασφάλισή του ως προς απέλαση. Το να τονίζει λοιπόν κανείς αυτή την ιδιότητα σήμερα, είναι απολύτως θεμιτό για να καθορίσει την υποχρέωση του κράτους προς αυτούς, και να βουλώσει τα στόματα μερικών βλαμένων που σπεκουλάρουν ακόμα και στο ντύσιμο ή των εγχώριων καραφασιστών.

Από εκεί και πέρα, όντως οι μετανάστες σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι θύματα οικονομικής ή οικολογικής βίας. Αλλά η είσοδος ενός ανεξέλεγκτου αριθμού σε οποιαδήποτε χώρα θα αποδιοργάνωνε όλες τις δομές. Και λέγοντας ανεξέλεγκτου δεν μιλάω για ένα 10% ή και 30% επί του πληθυσμού, αλλά για ένα ποσοστό της τάξης 100%. Με αυτή την έννοια κάποια όρια νομίζω ότι είναι θεμιτό να μπαίνουν.

Ο σύριζα όσο και να φαίνεται περίεργο δεν ήταν ποτέ υπέρ των ανοικτών συνόρων. Ήταν υπέρ της αποδοχής πρωταρχικά των πλέον ευαίσθητων ομάδων, της επανένωσης οικογενειών και της νομιμοποίησης όσων για πρακτικούς λόγους δεν μπορούσαν να απελαθούν. Φυσικά και της ιθαγένειας σε μακροχρόνιους μετανάστες ή δεύτερης γενεάς. Αλλά πουθενά δεν θα βρείτε στο πρόγραμμά του ότι αποκλείει τις απελάσεις για όλους. Κάτι που φυσικά δεν ακούγεται και τόσο ανθρωπιστικό, αλλά φοβάμαι ότι μέχρι μια ριζική αλλαγή στο σύνολο της κοινωνίας, δεν μπορεί να αλλάξει.


από την σελίδα 

Για την κυβέρνηση σύριζα - ανέλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου