Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πια είναι η πηγή της νόησης για τον νεοφιελευθερισμό;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που είναι διάχυτη στην κοινωνία μας, είναι ότι η νοητική μας εξέλιξη βασίζεται σε ένα συντριπτικό της ποσοστό, στο γενετικό μας υλικό. Θεωρεί δηλαδή ότι οι περιβαλλοντολογικές επιδράσεις ΔΕΝ αποτελούν κύριο παράγοντα διαμόρφωσης της νόησης
Κάτι που περιέργως δεν στηρίζεται πουθενά, μια και η κοινωνιοβιολογία δεν έχει καταλήξει σε κάποιο τέτοιο συμπέρασμα αλλά ψάχνει να σταθμίσει (αν είναι δυνατό) την σημασία γονιδίου έναντι περιβάλλοντος (ιδέ Κριμπάς στο βιβλίο του περί κοινονιοβιολογίας).
Έτσι για την επιστήμη είναι αμφίβολο αν οι νοητικές διαφορές ανθρώπων που δεν παρουσιάζουν κάποια νοητική ασθένεια, οφείλονται σε γενετικά χαρακτηριστικά ή περιβαλλοντολογικές επιδράσεις.
Σημειώνω εδώ ότι οι περιβαλλοντολογικές επιδράσεις είναι σίγουρο ότι επιρρεάζουν την νοητική εξέλιξη, και αυτό είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένο, το μέσο μέγεθος της επίδρασης αγνοούμε.

Όμως η άποψη ότι οι νοητικές διαφορές μας οφείλονται κατά κύριο λόγο σε γενετικά χαρακτηριστικά εκτός από αντιεπιστημονική και ηλίθια, περιγράφει και μια συγκεκριμένη μυθοπλασία της νεοφιλελεύθερης (από οικονομική πλευρά) ιδεολογίας που σιωπηλά (μια και θα την κράζανε αλλιώς) δικαιολογεί τις οικονομικές ανισότητες σαν κατά βάση γενετικές ανισότητες, και όχι σαν επιδράσεις περιβάλλοντος που ενδεχομένως μπορούμε και οφείλουμε σαν κοινωνία να προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε.

Δυστυχώς για την ιδεολογίας σας, φίλτατοι νεοφιλελέδες η βεβαιότητά σας ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, πολύ μεγαλύτερης σημασίας από τον γονότυπο, στην διαμόρφωση των διαφοροποιήσεων του νοητικού φαινοτύπου, ατόμων που δεν παρουσιάζουν κάποια νοητική πάθηση, είναι αστήρικτη.
Οπότε έχουμε κάθε λόγο σαν κοινωνία, να φροντίζουμε την κατά το δυνατό καλύτερη νοητική εξέλιξη των συνανθρώπων μας. Όλων των συνανθρώπων μας, μια και δεν ξέρουμε ποιοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα εκ των προτέρων, αντί να πριμοδοτούμε όσους έχουν γεμάτο πορτοφόλι οι γονείς τους......

Ή μήπως δεν θέλετε ένα κοινωνικό σύστημα που να αναδεικνύει και να επιβραβεύει τους ικανότερους;

Από την σελίδα:

πίστη, επιστήμη, ιδεολογίες και νεοφιλελευθερισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου